plav

Povodom Svjetskog Dana dijabetesa NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug” Bar obilježilo je 14. novembar manifestacijom ogranizovanom u barskom Domu kulture.


Podršku u obilježavanju Svjetskog Dana dijabetesa dali su slikari Muharem Muratović, Goran Ćetković i Milun Lutovac, Filip Jovović koji izrađuje umjetničke predmete od maslinovog drveta, profesor harmonike Safet Drljan i glumac Branko Ilić.

Organizator kampa je upravo NVO „Plavi krug” na čijem je čelu doktorka Valentina Kalinić, internista, endokrinolog. Ona je bila organizator i domaćin i manifetacije povodom obilježavanja Dana dijabetesa.

Prema njenim riječima dijabetes, prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori ima između 35.000 i 40.000 registrovanih pacijenata, a taj je broj iz dana u dan sve veći.
-Drago mi je što smo pronašli način da vam otvorimo srce i što ste se pridružili našoj borbi. Svi imamo nekog u porodici ili prijatelja, poznanika koji ima dijabetis. Djecu sa dijabetesom od ostale djece razlikuje samo stanje, pa ti mališani mogu da postignu sve. Protelih godina jako sam motivisana njihovom snagom i odlučnošću. Dijabetes umori onoga ko ga ima, umori nas koji liječimo. Upravo stoga je jako bitno da u okruženju postoje ljudi koji vas opominju i motivišu- istakla je na otvaranju manifestacije doktorka Kalinić, dodajući da je sve je veći broj umrlih osoba sa dijabetesom.
- Ako uzmete da svakodnevno svakih osam sekundi po jedna osoba umre od komlikacija izazvanih dijabetesom, složićete se da ovo stanje zaslužuje pažnju. U Crnoj Gori ima 232 djece uzrasta do 18 godina. Svi im želimo lijepu i svijetlu budućnost. Da bi to ostvarili nije potrebna samo terapija. Neophodna je i svakodnevna fizička aktivnost, poseban režim ishrane i samokontrola- kaže doktorka.

Direktorica Gimnazije „Niko Rolović” Marija Đonović objasnila je kako u toj obrazovnoj ustanovi utiču na izgradnju pozitivnih stavova o životu kod učenika.

Profesorica Snežana Vujošević, internista endokrinolog sa Medicinskog fakulteta u Podgorici, govorila je o adekvatnom higijensko- dijetetskom režimu kod osoba sa dijabetesom..

Glumac Branko Ilić dao je podršku „Plavom krugu” i osobama sa dijabetesom.

Svečanosti je prisustvovao i direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, članovi Lajons kluba LC Bar Antibaris, za logistiku je bio zadužen Foto studio Petović, a tokom večeri publika u Domu kulture uživala je u pjesmama profesora harmonike Safeta Drljana.

Posljednje vijesti

Thumbnail Prvi čovjek Opštine Bar Dušan Raičević od danas predsjedava i Skupštinom KK Mornara čiji je član...
Više u kategorijama: Sport  Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo laminat

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

AD template klikom do plaze 1

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar