NVO „Plavi krug” obilježio dan dijabetesa

plav

Povodom Svjetskog Dana dijabetesa NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug” Bar obilježilo je 14. novembar manifestacijom ogranizovanom u barskom Domu kulture.


Podršku u obilježavanju Svjetskog Dana dijabetesa dali su slikari Muharem Muratović, Goran Ćetković i Milun Lutovac, Filip Jovović koji izrađuje umjetničke predmete od maslinovog drveta, profesor harmonike Safet Drljan i glumac Branko Ilić.

Organizator kampa je upravo NVO „Plavi krug” na čijem je čelu doktorka Valentina Kalinić, internista, endokrinolog. Ona je bila organizator i domaćin i manifetacije povodom obilježavanja Dana dijabetesa.

Prema njenim riječima dijabetes, prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori ima između 35.000 i 40.000 registrovanih pacijenata, a taj je broj iz dana u dan sve veći.
-Drago mi je što smo pronašli način da vam otvorimo srce i što ste se pridružili našoj borbi. Svi imamo nekog u porodici ili prijatelja, poznanika koji ima dijabetis. Djecu sa dijabetesom od ostale djece razlikuje samo stanje, pa ti mališani mogu da postignu sve. Protelih godina jako sam motivisana njihovom snagom i odlučnošću. Dijabetes umori onoga ko ga ima, umori nas koji liječimo. Upravo stoga je jako bitno da u okruženju postoje ljudi koji vas opominju i motivišu- istakla je na otvaranju manifestacije doktorka Kalinić, dodajući da je sve je veći broj umrlih osoba sa dijabetesom.
- Ako uzmete da svakodnevno svakih osam sekundi po jedna osoba umre od komlikacija izazvanih dijabetesom, složićete se da ovo stanje zaslužuje pažnju. U Crnoj Gori ima 232 djece uzrasta do 18 godina. Svi im želimo lijepu i svijetlu budućnost. Da bi to ostvarili nije potrebna samo terapija. Neophodna je i svakodnevna fizička aktivnost, poseban režim ishrane i samokontrola- kaže doktorka.

Direktorica Gimnazije „Niko Rolović” Marija Đonović objasnila je kako u toj obrazovnoj ustanovi utiču na izgradnju pozitivnih stavova o životu kod učenika.

Profesorica Snežana Vujošević, internista endokrinolog sa Medicinskog fakulteta u Podgorici, govorila je o adekvatnom higijensko- dijetetskom režimu kod osoba sa dijabetesom..

Glumac Branko Ilić dao je podršku „Plavom krugu” i osobama sa dijabetesom.

Svečanosti je prisustvovao i direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, članovi Lajons kluba LC Bar Antibaris, za logistiku je bio zadužen Foto studio Petović, a tokom večeri publika u Domu kulture uživala je u pjesmama profesora harmonike Safeta Drljana.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar