Art & region

dadd 

U Bardaču stiže iz Bara Dalibor Dado Četković

Јubilarni, 40. saziv Likovno-ekološke kolonije "Bardača-Srbac" biće održan od 1. do 9. jula u Bardači na temu "Spas planete-Oaza Srbac".

Radovan Mitraković, direktor Centra za kulturu i sport iz Srpca, kaže da je dolazak potvrdilo 35 akademskih slikara iz 15 zemalja koji će devet dana stvarati umjetnička djela u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta na Bardači, a među njima je italijanski slikar Edmund Drahmi koji je, kako kaže, od 10. oktobra prošle godine zvanični papin portretista u Vatikanu.

- Tu su još i Dalibor Ćetković, dobitnik prestižne nagrade "Leonardo da Vinči" u Firenci za sliku "Uragan misli", zatim slikarka Vina el Šami iz Engleske, koja je doktorirala u Torontu, prošlogodišnji učesnik Satar Nama iz Belgije i drugi slikari iz evropskih zemalja, Srbije i Republike Srpske - rekao je Mitraković.

Prema njegovim riječima, mjesto na bardačkoj koloniji dobiće i slikari koji su 40 godina prisutni na našem području i koji su učestvovali u samim počecima njenog rada, poput Zdravka Mirčete, Mile Sredojevića i Milovana Čikića.

- Uspjeli smo bardačku koloniju vratiti na međunarodni nivo. Morali smo ove godine početak pomjeriti za nekoliko dana iz razloga što je većina umjetnika zaposlena na univerzitetima širom svijeta pa smo sačekali da prođe akademska godina i predavanja kako bi uzeli učešće - rekao je Mitraković.

Osim akademskih slikara, u rad kolonije biće uključeno još nekoliko polaznika škole slikanja za likovne talente, a biće organizovan i niz drugih aktivnosti.

- Za otvaranje kolonije kao i svake godine planiramo izložbu u subotu, 1. jula. Ove godine uspjeli smo dogovoriti sa Daliborom Ćetkovićem da donese svoje nagrađene slike i priredi izložbu. Naša publika susrešće se prvi put sa takvim djelima koja su bila izložena u muzejima u Italiji sa najvećim imenima na polju slikarstva. Izložba će trajati sedam dana, a posljednjeg dana kolonije tradicionalno ćemo organizovati završno veče uz prigodan koncert - istakao je Mitraković.

U fundusu kolonije trenutno se nalaze 672 umjetnička djela nastala na Bardači, od kojih je oko 200 slika ustupljeno na revers državnim i opštinskim ustanovama, a koje će naći svoje mjesto u novoj galeriji.

- Već duže vrijeme rađa se ideja za adaptacijom nekadašnjeg Doma mladih u kojem će se naći prostor za galeriju, umjetničke nastupe i druge kulturne događaje za oko 150 do 200 posjetilaca. Nedavno je završen tender za izvođača radova koji bi trebali početi uskoro, čime ćemo trajno sačuvati od propadanja bardačke umjetnine koje su neprocjenjivo bogatstvo, ne samo za Srbac već i Republiku Srpsku - naglasio je Mitraković.
Izvor: RTRS.TV

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar