Najava: Izložba slika „Rani raj“ akademskog slikara Nedeljka Simanića

 Nedeljko Simanić

Petak, 6. oktobra, sa početkom u 19 časova , Umjetnička galerija „Velimir A. Leković“

„Rani raj“ naziv je samostalne izložbe ovog slikara iz Kotora koja se sva “zbiva” na plaži, gdje umjetnik proizvodi vještačke substitucije za “svoj groš”. Njegovo opažanje “aktivnog”, a u metežu istovremenosti, zaboravljenog malog-velikog svijeta, razasutog po obali ljeta - od lopte, preko limenke piva, kupaćih kostima, peškira, do razbarušenih i nasmijanih djevojaka i mladića koji, pod vedro intoniranom Simanićevom paletom mediteranskog neba, divno i brzo stare, pretvarajući se u usnule polulopte naslaga sala vremena. Sve je u svojoj bestidnosti i jednostavnosti izloženo suncu i prolaznosti.

Simanić ciklusom slik „Rani raj“ kritikuje novovjekovni sistem zabave i “lakoće” življenja, kao i zanimacije bazirane na potrošačkim vrijednostima i napadnom, marketing konzumerstvu, koje sve više dominira nad stvarnom stranom života. U igri je kopija originala. Prostor osvajanja ličnih, individualnih sloboda manifestuje se kroz najrazličitije forme i izraze, prihvatljive i neprihvatljive društvene i estetske stavove, senzibilitet i ukus. Plaža, namjerno birano mjesto zbivanja, ističe izoštrenost medija preko kojih se manifestuju svi navedeni i nenavedeni potencijali savremene pseudostvarnosti.

Postavka „Rani raj“ predstavlja umjetnikov intimni i privatni obračun sa sveopštim bezdušjem i “obezduhovljenjem” životne sfere. Afirmacija nestanka individue u mnoštvu povezana je sa opštim društveno-političkim kontekstom i brzinom življenja.

„Rani raj“ - djetinjstvo Svijeta ili Čovjeka, nije imenitelj prikazanog na Simanićevim slikama, već poziv da se svako vrati svom vrtu. Umjetnik koji živi izolovan u svom edenskom raju stvaralašta, svojim djelom svjedoči o razočarenju u sve ono što se nalazi u raskoraku između ljudskih iluzija i objektivne stvarnosti.

“Kao u 'Surogatu' Dušana Vukotića, turista na odmoru hoće da ima sve odjednom (“pod hitno”), pa zato stvara svoj svijet sačinjen od plastičnih masa na “naduvavanje”. Pored dušeka i šlauha, “naduvava i sve ostale svoje potrebe: talase, more, jelo, pa i svoju ženu...” Na tom imaginarnom putu s “greškom” ubrzanja, sve je u i na vazduhu…
Nedeljka Simanića, uz originalan mediteranski tonalitet, karakteriše osoben scenski “zaplet” slike, nalik priči bildungsromana s izoštrenom duhovitošću i pronicljivim prikazom promjenjivih ljudskih stanja između umišljene romantike i klišea“, riječi su dr Miluna Lutovca, rukovodioca Umjetničke galerije.

U potpisu, mr Aleksandra Grabež, direktorica JU Kulturni centra Bar

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar