Sa današnje sjednice SO Bar

dusan so 

Usvojen Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave Opštine Bar za 2021.godinu.

Izvještaj o radu treće godine mandata izvršne vlasti je od izuzetnog značaja ne samo radi ispunjavanja same zakonske obaveze, već prvenstveno zbog činjenice vama, predstavnicima građana, i cjelokupnoj javnosti možemo predstaviti ono što je urađeno u toku izvještajnog perioda.

Prosto je nemoguće ne pomenuti da smo se, kao i tokom 2020. godine, i tokom izvještajne 2021. godine suočavali sa složenom epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom COVID 19, koja je direktno ili indirektno imala uticaj i na rad lokalne uprave.

Međutim, uprkos svim izazovima, odgovornim i posvećenim odnosom i radom na nivou uprave uključujući i rad javnih službi, postigli smo izuzetno uspješne rezultate na svim poljima.

Odgovorno upravljanje na polju javnih finansija bili su dobar osnov da 2021. godine zabilježimo uspješne rezultate, jer smo po prvi put zbog povećanja prihoda predložili i usvojili Rebalans budžeta.

Rebalansom su planirani primici povećani za 9% u odnosu na prvobitni plan, dok je ostvarenje realizovano u iznosu od 101% u odnosu na ono koje je planirano Rebalansom. Ta veća ostvarenja odnosila su se na prihod po osnovu poreza na nepokretnosti i turističke takse koji su naplaćeni u rekordnom iznosu. U dijelu kapitalnog budžeta ograničavajuću okolnost imala Odluka prethodnog saziva Vlade Crne Gore iz jula 2021. godine o stavljanju moratorijuma na gradnju u zahvatu DUP-a Topolica IV, bez konsultacija sa lokalnom upravom, nanijevši tako ne samo štetu Opštini Bar po osnovu manjih prihoda u kapitalnom budžetu, već i investitorima koji su na tom prostoru planirali ili započeli vrijedne projekte.
Nastavili smo da redovno servisiramo tekuće obaveze, obaveze shodno zaključenim ugovorima, naručenim uslugama i otplatama obaveza iz prethodnog perioda.

Već u prvoj godini sprovođenja Strateškog plana razvoja Opštine Bar za period 2020-2025. godina uspijeli smo da realizujemo blizu 24% planiranih aktivnosti, a ako to prevedemo u finansijskim pokazateljima, nešto preko 5,2 miliona eura, što je zadovoljavajuća dinamika ako imamo u obzir to da se radi o definisanom planu na petogodišnji period. 

Projekti u oblasti vodovodne i saobraćajne infrastrukture, uređenje javnih površina i objekte od opšteg interesa tokom 2021.godine generisali su oko 12,2 miliona eura investicionih ulaganja na teritoriji opštine Bar.
To je rezultat sa kojim možemo da se pohvalimo i na koji moramo biti ponosni.

Snažili smo saradnju i partnerstvo sa investitorima i svijetski poznatim brendovima u turizmu. Tokom 2021. godine pokrenut je investicioni ciklus u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih turističkih kompleksa vrijednosti preko 200 miliona eura.

Jačali smo postojeće programe u oblasti preduzetništva i ženskog preduzetništva i kreirali nove linije podrške privredi.

Tokom 2021. godine pokrenuli smo i realizovali nove linije podrške za mlade u agrobiznisu, kao i programe podrške zanatstvu. 

Kroz uspješno sprovođenje ovih programa, Opština Bar je prepoznata kao primjer dobre prakse ne samo u državi, već i u regionu.

Nastavili smo sa subvencijama od 50% od ukupnih ulaganja u poljoprivredu koje smo isplatili poljoprivrednim proizvođačima, kao podrška njihovoj proizvodnji.

Kroz Rebalans budžeta obezbjedili smo subvencije u iznosu od 50.000 za kupovinu mjesečnih karata za prolazak kroz tunel Sozinu, za šta su budžetom za 2022. godinu obezbjeđena sredstva i za MZ Šestani.

Treću godinu za redom podržali smo i projekte nevladinih organizacija, kao i rad Narodne kuhinje u Baru za koje su povećana davanja na 25.000 eura kako u 2021. godini kroz Rebalans budžeta, tako i budžetom za 2022 godinu. Kroz partnerstvo Opštine Bar i Karitasa barske nadbiskupije otvoren je licencirani Dnevni centar za starija lica koji je osnovan i razvijen kroz Program EU.

U oblasti kulture posvećeno smo radili na restauraciji objekata kulture. Radovi na obnovi ovih objekata samo u prošloj godini generisali su ulaganja od oko pola miliona eura.

U saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore tokom 2021. godine zaokružena su ulaganja vrijedna blizu 2 miliona eura u sportsku infrastrukturu na Madžarici.

Unaprijedili smo i jačali položaj i status mladih kroz implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade za period 2020-2021, podržali najbolje učenike i studente i izdvajali sredstva za poboljšanje uslova boravka đaka, procesa nastave u školskim objektima, kao i besplatnog prevoza.

U prvostepenim upravnim postupcima, ostvareni su uspješni rezultate i organi i službe lokalne uprave donosili su zakonite odluke u okviru propisanih ovlašćenja.

Od ukupno pokrenutih 73.711 upravnih postupaka, u izvještajnom periodu riješeno je 73.272 postupka ili 99,4 %.

Od ukupno 73.272 riješena upravna postupka, u roku je riješeno 73.143 predmeta ili 99,8%.

Možemo zaključiti da je ova lokalna uprava u godini za nama imala više nego uspješne rezultate koji su pokazatelj naše iskrene posvećenosti i vrijednog rada, vrijednog rada svih organa i službi na zadovoljenju potreba građana, na osavremenjavanju i modernizaciji pružanja usluga i na ulaganjima u svim oblastima, što je bio izuzetno izazovan proces posebno u vremenima krize.

 

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar