XXIII sjednica SO Bar

saziv so

Opširan izvještaj sa sjednice...

Opsežnim dnevnim redom, sa 24 tačke, danas je počela XXIII sjednica SO Bar. Na početku, predsjednica Skupštine, mr Milena Božović, predložila je da se dnevnice upute za liječenje Irene Crnčević, koja boluje od teškog oblika tumora.

Prvi se, proceduralno, za riječ javio samostalni odbornik Miloš Fuštić, koji je mjesečnu naknadu dao porodici Crnčević, te skrenuo pažnju da je od Sekretarijata za finansije dobio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i upitao da li su njegova prava kao odbornika ugrožena.

Nakon što je jednoglasno usvojen Zapisnik sa XXXI sjednice, na red je došla i odluka o utvrđivanju i dopuni dnevnog reda koju su, u petak predložile Demokrate. Riječ je o tri tačke: Informacija o realizaciji zaključaka donijetih na sjednici SO Bar, kojima se od nadležnih državnih organa traži da preispitaju koncesione ugovore za eksploataciju kamena na teritoriji Opštine Bar, kao i mogućnost njihovog raskida, Informaciju o realizaciji Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama po osnovu ugovora zaključenih između Opštine Bar i “Sonuba Montenegro” d.o.o. iz Podgorice, u vezi sa realizacijoj projekta “Maljevik i donošenje Odluke o izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite. 

U proceduralnom dijelu, naročito zbog tačke tri, koju je predložio Odbornički klub Demokrata – izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite, ali i zbog prekoračenja vremena i zloupotrebe govornice, došlo je do verbalnog sukoba između odbornika Momčila Lekovića, predsjednika Opštine Dušana Raičevića i potpredsjednice Opštine Tanje Spičanović, zbog čega je data pauza od pola sata.

Nakon pauze, odbornik Leković je istakao da se prve dvije tačke koje je Odbornički klub Demokrata predložio odlože za narednu sjednicu, dok je za treću glasano. Ona nije usvojena, samim tim ni uvrštena u Dnevni red, jer je bilo devet glasova za, 12 protiv, a jedan uzdržan.

Nakon što je Dnevni red jednoglasno usvojen, uslijedilo je glasanje za prvu tačku – Predlozi odbora za Izbor i imenovanja. Ona je usvojena sa 16 glasova, a njome je Asim Andrić razriješen članstva u Odboru za planiranje, uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost. Na njegovo mjesto imenovan je Seno Novalić za člana. 

Uslijedila je i druga tačka – Izvještaj o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za 2021. godinu, a uvodno izlaganje dao je predsjednik Opštine, Dušan Raičević. On je istakao da su, uprkos svim izazovima, odgovornim i posvećenim radom na nivou uprave, postigli izuzetno uspješne rezultate na svim poljima koji su predstavljeni u izvještaju.

„U okviru normativne funkcije, prema ovom domu smo uputili i predložili 66 akata ili 53,5% u odnosu na 2020. godinu, a koji su usvojeni na sjednicama Skupštine opštine Bar. Odgovorno upravljanje na polju javnih finansija bili su dobar osnov da u 2022. zabilježimo uspješne rezultate, jer smo po prvi put, zbog povećanja prihoda, predložili i usvajanje izmjene i dopune Odluka o budžetu, tj rebalans Budžeta. Ova činjenica posebno dobija na značaju ako znamo da je ovo ostvareno u vremenu zdravstvene i ekonomske krize koja je stvorila velike probleme u funkcionisanju javnih finansija mnogo većih sistema“, kazao je Raičević.

On je naveo da su rebalansom planirani primici povećani za devet posto u odnosu na prvobitni plan.

„Ostvarenje je realizovano 101% u odnosu na ono koje je planirano rebalansom. Ta veća ostvarenja odnosila su se na prihod po osnovu poreza na nepokretnost i turističke takse koje su naplaćene u rekordnom iznosu. U dijelu kapitalnog budžeta ograničavajuću okolnost imala je Odluka prethodnog saziva Vlade iz jula 2021. o stavljanju moratorijuma na gradnju u zahvatu DUP Topolica IV bez konsultacija sa lokalnom upravom, nanijevši štetu lokalnom budžetu u dijelu neostvarivanja prihoda po osnovu naplate komunalija, ali zbog toga što su potencijalni investitori dovedeni u poziciju da će svoje projekte morati da odlože na neodređeno vrijeme“, naveo je Raičević.

Prvi čovjek Opštine kazao je da su već u prvoj godini sprovođenja strateškog plana za period 2020. – 2025. godina uspjeli da realizuju blizu 24% planiranih aktivnosti.

„Ako to prevedemo jezikom finansija, ostvareno je nešto preko 5,2 miliona eura, što je zadovoljavajuća dinamika ako imamo u obzir da se radi o definisanom planu na petogodišnji period. Posebno bih istakao da smo kroz izgradnju vodovodnog sistema i priključka na regionalni vodovod finansiranog iz lokalnog budžeta, u vrijednosti od 600.000 eura, po prvi put obezbijedili redovno vodosnabdjevanje naselja Veliki Pijesak, jednog od važnijih turističkih mjesta u našoj opštini. Završili smo i radove u okviru Faze tri vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda vrijednosti 1,1, milion eura, stavivši u punu funkciju kapacitete izgrađenog rezervoara Zaljevo 1, kroz izgradnju nove mreže prema naselju Polje i Zaljevo, rješavajući tako dugogodišnji problem ovih naselja sa nedostatkom vode u ljetnjim mjesecima.

Međutim, danas nakon tačno dvije godine, još uvijek čekamo da Vlada Crne Gore i regionalni vodovod pokrene aktivnosti na pripremi idejnog rješenja, a obećavamo da će u svim tim poslovima imati bezrezervnu podršku i partnerski odnos Opštine Bar“, istakao je Raičević. 

On je naveo i da su višemilionska ulaganja iz lokalnog budžeta realizovana u oblasti saobraćajne infrastrukture.

„U upotrebi je pušten novi nadvožnjak vrijednosti preko 2,5 miliona eura, izgrađene su nove saobraćajnice u zahvatu dupa Ilino, vrijednosti 1,1 milion eura, dok smo kroz investiciono održavanje lokalno putne infrastrukture investirali blizu 610.000 eura. Kao lokalna uprava smo još 2021. godine, kroz inicijativu za prekategorizaciju putnih pravaca Sveti Ivan Kamenički most-Krute, koji je dobio oznaku R 29 i Virpazar-Sutorman -Bar, koji je dobio oznaku R 28, i njihovom prihvatanjuod strane Vlade Crne Gore, definisali važnost rekonstrukcije ovih putnih pravaca za dalji razvoj područja na koji gravitiraju, ali i unaprjeđenja cjelokupne saobraćajne povezanosti. Iako ovi putni pravci imaju status regionalnih, sa lokalnog budžeta smo uložili blizu milion eura“, kazao je predsjednik barske Opštine.

Raičević je dodao da su poseban akcenat stavili na unaprjeđenje parkovskih površina i dječjih igrališta u gradskom jezgru, kako bi urbanom dijelu dali nove sadržaje i nešto drugačiji izgled, a najmlađim sugrađanima obezbjedili mjesto za igru i druženje.

„U toku je uređenje glavnog gradskog trga, vrijednost ovih radova je blizu 600 hiljada eura, izgradnja novog parka kod OŠ ’Jugoslavija’ u vrijednosti 208 hiljada eura, adaptacija Pionirskog parka 42.300 eura, uređenje dječjeg igraišta na Šetalištu kralja Nikole 53.000 eura, Makedonsko 44.000 eura i teretane na otvorenom 43.000 eura“, kazao je Raičević i najavio da će poslove na uređenju parkovskih površina i dječjih igrališta nastaviti i u drugim djelovima grada, u svih 12 mjesnih zajednica.

„Završeni su radovi na izgradnji šetališta u Sutomoru druga faza u vrijednosti 970.000 eura, radovi na izgradnji kaldrme u Starom Baru, vrijednosti pola miliona eura, kao i uređenje Logor parka čija je investiciona vrijednost blizu 80.000 eura. 

Pokrenuti su postupci izrade projektne dokumentacije za objekat djece sa smetnjama u razvoju, dok je Opštine Bar finansirala izradu glavnog projekta fiskulturne sale u Osnovnoj školi u Pečuricama, za koji je Opština uplatila već 150.000 eura i inicirala da se obezbijedi dodatnih 400 u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore.

Uspješno se privode kraju radovi na izgradnji stambenog objekta za penzionere za koji je Opština Bar ustupila zemljište i finansirala eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje pristupne saobraćajnice i izgradnju same saobraćajnice u vrijednosti od 210.000 eura, a zahvaljujući Odluci ovog lokalnog parlamenta stvorene su pretpostavke da se zaključi ugovor i sa Sindikatom bezbjednosnih službi da u što skorijem vremenskom roku započne izgradnja stambenog objekta kojim se rješava i ova izuzetno izražena problematika.

Na relaciji Kufin započeti su radovi na izgradnji skloništa za napuštene životinje ukupne vrijednosti oko 555.000 eura i vjerujemo da ćemo kroz završetak ovog projekta trajno riješiti problematiku napuštenih životinja na teritoriji opštine Bar“, očekuje Raičević.

On je naveo da su svi navedeni projekti tokom 2021. godine ukupno vrijedni 12,2 miliona eura, te da podrazumijevaju investicije u vodovodnu i saobraćajnu infrastrukturu, uređenje javnih površina i objekata od opšteg interesa.

„To je rezultat kojim se možemo ponositi, posebno uzimajući u obzir da je sve ovo realizovano u okolnostima koje su bile sve samo ne redovne. Osnažili smo saradnju i partnerstvo sa investitorima i svjetski poznatim brendovima u turizmu. Tokom 2021. godine pokrenut je investicioni ciklus u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih turističkih kompleksa, ukupne vrijednosti oko 200 miliona eura. Najveći benefit ovih projekata je stvaranje pretpostavke za otvaranje blizu 1000 novih radnih mjesta u sektoru turizma – ’Ama resort’ i ’Biserna obala’ u Čanju, rekonstrukciju Korala, turistički kompleks ’Otrant star’… Očekujemo i skori početak izgradnje hotela sa pet zvjezdica u zahvatu DUP-a Topolica 3, radovi se odvijaju i na izgradnji Hondo kotela sa pet zvjezdica ’Madam’s palace’ na Velikom Pijesku i nastavak radova na reknstrukciji hotela ’13 jul’ na Virpazaru. Zajedno sa „Sonuba Montenegro“ idemo u pravcu stvaranja pretpostavki za što skoriji početak realizaciji vrijedne investicije na lokalitetu Maljevik“, objasnio je predsjednik Opštine Bar. 

Visoko na ljestvici prioriteta, kako je kazao predsjednik Opštine, je dalje jačanje sektora privrede, posebno malog i srednjeg biznisa „kao osnove privrednog i ekonomskog razvoja jedne ekonomske zajednice“.

„U tom kontekstu formiran je savjet za ekonkomski razvoj, tijelo prepoznato kao potreba za identifikovanje onog što su zahtjevi poslovne zajednice i promocija Opštine kod domaćih i stranih investitora, a nastavili smo, i bili više nego uspješni u tom dijelu, sa podrškom preduzetništvu i ženskom preduzetništvu. Pored ova dva programa, tokom 2021. pokrenuli smo nove programe za mlade u agrobiznisu, kao i program podrške zanatstvu sa ciljem da i tradicijske djelatnosti dobiju podršku iz lokalnog budžeta. Kroz uspješno sprovođenje ovih programa Opština Bar je prepoznata kao primjer dobre prakse, ne samo u državi, već i u regionu.

Nastavili smo i sa subvencijama u iznosu od 50% od ukupnog ulaganja u poljoprivedu koju smo isplatili poljoprivrednim proizvođačima, što im u velikoj mjeri olakšava organizovanje same proizvodnje kroz nabavku opreme i drugih sredstava potrebnih za njihovo funkcionisanje“, zadovoljno je konstatovao Raičević.

Prema njegovim riječima, uz saglasnost Skupštine, iz sredstava stalne budžetske rezerve, isplaćeno je preko 44.000 eura za obnovu maslinjaka u Mrkojevićima, koji su djelimično ili potpuno oštećeni u požaru, te realizovali višegodišnju inicijativu mještana Crmnice i kroz rebalans budžeta obezbjedili subvenciju u iznosu od 50.000 eura za kupovinu mjesečnih karata za prolazak kroz tunel Sozina, za šta su budžetom obezbijeđena sredstva i za 2022. godinu i za Mjesnu zajednicu Šestani.

Treću godinu zaredom podržan je i rad nevladinih organizacija, kao i rad Nardodne kuhinje i program Caritasa.

„U oblasti kulture posvećeno smo radili na restauraciji. Nakon Kreativnog haba i Arhiepiskopske palate, završena je i sanacija krova Dvorca kralja Nikole vrijednosti 105.000 eura, izvršena je revitalizacija bioskopske sale, dok su završeni i radovi na uređenju fasade Doma kulture, Doma revolucije, Galerije i Malog dvorca. Izvršena je adaptacija Carinarnice, objekta teatra, restauracija i konzervacija Otomanskog groblja u Starom Baru. Svi ovi radovi generisali su ulaganja od oko pola miliona eura samo u prošloj godini. Uspješno su održane tradicionalne festivalske i druge kulturne manifestacije, organizovan je Festival Barski ljetopis u kojem je po prvi put uključen novi segment bArs, dok smo kao podrška pružili organizaciji punu podršku organizaciji centralne proslave 13. jula“, podsjetio je Raičević, koji je istakao i da su uložena blizu dva miliona eura u infrastrukturu na stadionu Madžarica, kao i na pomoćnom terenu, a finansirane su i obaveze klubova u kojima je Opština vlasnik ili suvlasnik.

Podržani su i mladi, najbolji studenti i učenici, izdvajana su sredstva za poboljšanje uslova boravka đaka i procesa nastave.

„Na osnovu svega što sam predstavio, ova lokalna uprava je u godini za nama imala više nego uspješne rezultate koji su pokazatelj naše iskrene posvećenosti i vrijednog rada svih organa i službi na zadovoljavanju potreba građana, osavremenjavanju i modernizaciji pružanja usluga i ulaganjima u svim oblastima, što je bio izuzetno izazovan proces, posebno u vremenima krize. Zahvaljujem se svim saradnicima i kolegama koji su u prethodnoj godini vrijedno radili na ispunjavanju svih zadataka koje smo definisali na samom početku godine“, zaključio je Raičević i predložio da se objedine uvodna izlaganja za drugu i treću tačku dnevnog reda. 

Sekretarka Sekretarijata za finansije mr Ivana Backović kazala je da su planirana sredstva Opštine Bar za 2021. godinu u iznosu od 20 miliona eura, dok su Odlukom o izmjenama Odluke 21 milion i 800 hiljada, ili 9,00% više u odnosu na prvobitni plan, a na kraju izvještajnog perioda ukupni primici ostvareni su u iznosu od 22 miliona i 45 hiljada eura, ili 101,12% u odnosu na planirane, a što je za 13,14% više u odnosu na ostvarenje budžeta u 2020. godini.

„Budžet Opštine Bar u 2021. godini ostvario je višak prihoda u iznosu od preko pet i po miliona eura, koji je prenijet u budžet za 2022.g. Na predlog Završnog računa budžeta Opštine Bar za 2021. godinu nezavisni revizor je dao pozitivno mišljenje, koje je dostavljeno u prilogu“, objasnila je Backović.

Sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije, Vido Dabanović kazao je da je kapitalni budžet za 2021. godinu veći za šest procenata u odnosu na budžet iz 2020. godine.

„Primici kapitalnog budžeta ostvaruju se po osnovi naknade opremanje građevinskog zemljišta, od legalizacije, naknade od zakupa privremenih objekata, naknade za investicije i od prodaje nepokretnosti. Najveći iznos ostvaruje se od naknade za opremanje građevinskog zemljišta koji je iznosio dva miliona i 173 hiljade eura i veći je za 25% od naknade ostvarene u 2020. godini. Broj investitora veći je od broja u 2020. godini, pa je procenat naplate u 2021. bio 82% od ugovorenih iznosa. Upoređujući iznose kapitalnih izdataka od pet miliona i 382 hiljade eura sa iznosom ostvarenih primitaka kapitalnog budžeta, potvrđujemo da su primici bili veći od izdataka za više od 764. 575 eura. Jasno slijedi da su se svi kapitalni izdaci finansirali iz kapitalnih prihoda, tj sredstava investitora. Zato je važno da u Opštini Bar imamo što veći broj investitora koji svoj novac ulažu u našu opštinu, jer se upravo iz tih sredstava grad i razvija“, istakao je Dabanović. 

Raspravu je prvi otvorio nezavisni odbornik Miloš Fuštić, koji je pohvalio naplatu za koju je zadužen on i Sekretarijat za finansije. Fuštić je pitao zašto ničega od mnogobrojnih parkova i igrališta nema u Sutomoru, „osim što se radi azil za pse, a niko nije pitao građane Sutomora i Čanja da se izjasne o njegovoj izgradnji. Sutomore teži da postane moderna destinacija, a sa azilom za pse to nikako ne može“ smatra Fuštić. On je upitao Dabanovića i koliko je investitora u Sutomoru, te koliko je njih uplatilo sve komunalije, a koliko ih duguje.

Odbornica dr Vesna Đokvučić kazala da je izvještaj o radu veoma dobro koncipiran i sveobuhvatan, te da jasno i precizno daje sliku o rezultatima koje je predsjednik Opštine, zajedno sa svojim službama kojima rukovodi, postigao tokom prethodne godine.

„Ti rezultati su, ako uzmemo u obzir i period zdravstvene i ekonomske krize bili veoma uspješni, što se može zaključiti iz svega što je u izvještaju predstavljeno. Napravljeni su uspješni rezultati u pogledu povećanja prihoda za devet posto i ostvarenja rebalansa budžeta i više od planiranog, a to je isključivo plod odgovornog upravljanja javnim poslovima i prevazilaženja svih rizika koji su postojali u vremenu krize. Ako svemu tome dodamo i opstrukciju prethodne Vlade Crne Gore kroz donošenje određenoih odluka, kako bi nanijeli štetu funkcionisanju i prihodima Opštine, ovakvi rezultati dobijaju još više na značaju, jer su ostvareni bez podrške sa državnog nivoa. Ovo se odnosi na sve druge oblasti, u svim oblastima se ravnomjerno ulagalo. Ovakvim rezultatuima ne može da se pohvali nijedna lokalna uprava u Crnoj Gori“, istakla je dr Đokvučić.

Odbornik Miloš Šušter dao je nekoliko predloga koji su, kako je kazao, od značaja za grad. On je istakao da Opština Bar treba da napravi državi kontrafakturu i da se od tih sredstava sredstva finansiraju projekti koji su od posebnog interesa za Bar – izgradi put prema Krutama, vrtić, bazen… Šušter je više puta spomenuo i pitanje revizora i kazao da se bez njegovog prisustva ne može raspravljati o Budžetu. 

Predstavnik Demokrata Momčilo Leković kazao je da nisu trebale da se spajaju tačke dnevnog reda, jer se rasprava „razvodnila, a sve u cilju da se sve završi po kratkom postupku“. Istakao je da nema ličnu frustraciju prema predsjedniku Opštine, već mu „kad ga vidi, to pomaže, jer shvata kakav on (Leković) ne treba da bude.“

„Ja kritikujem isključivo i samo Vaš rad, jer se ne slažem sa njim, a s obzirom da sam predstavnik opozicije, to mi i pripada. Ja ću uvijek govoriti i iznositi ono što mislim i što misle građani Bara“.

Leković je kazao da nadležni preuzimaju posao koalicionih partnera, te da su Socijaldemokrate skroz izbrisale.

„Ne može jedan čovjek da vodi ovu opštinu i da bude Bog u njoj. Vidimo posle 30 godina kakva je naša država i što je od nje ostalo“, kazao je Leković.

Pohvalio je Pionirski park i rekao da je cijena za njegovu realizaciju normalna, ali da je previše za jedan „betonski park dati 200 000 eura“, te da se od uloženih para u taj jedan, moglo napraviti više onih od po 40 hiljada.

Nezavisna odbornica Slavica Adžić podržala je Izvještaj za prošlu godinu.

„Raduje me činjenica da je predsjednik Opštine u okviru svoje izvršne funkcije na jedan odgovoran način, dajem sebi to za pravo da kažem i nemam sujetu, bez obzira kome sam pripadala i kome ću pripadati u političkom opredjeljenju ubuduće, napravio ovakav program. Za sve što je dobro hoću da kažem da je tako, pored lijepih stvari neću žmuriti, na znanje ću znanjem odgovoriti i uvijek dobru odluku pozdraviti“, kazala je.

Adžić je istakla da su sve službe na odgovoran i transparentan način dale doprinos da se sve strateške odluke u prošloj godini sprovedu i izvrše odluke koje je donijela ova skupština.

„Raduje me činjenica da je u godini krize, 2020. kada je cijela zemlja stala u svakom smislu i svim segmentima života naših građana, Opština Bar dala veliki doprinos, da je očuvala finansijsku stabilnost i povećala prihode u prošloj godini i da su nam upravo oni obezbijedili značajne kapitalne investicije u prošloj i ovoj godini. Bar postaje prepoznatljiv grad, a to zaslužuje zbog građana“, podcrtala je Adžić. 

Aleksandar Markolović podsjetio je da ne treba da se osporava nešto što je evidentno i što se ne može osporiti i u šta je uložen veliki trud.

„Koliko god mi pokušavamo da potenciramo neke druge teme koje nisu suština ovog izvještaja, građani prepoznaju da se na svakom koraku radilo mnogo. Neosporni su rezultati lokalne samouprave u svim oblastima“, kazao je Markolović

Posebno se zahvalio lokalnoj samoupravi na pažnji koju je dala Mjesnoj zajednici Stari Bar, od kojih je jedna od najznačajnijih izrada kaldrme. „Mjesna zajednica Stari Bar je prva u opštini dobila hotel sa pet zvjezdica, a to se ne bi moglo ostvariti da se za to nisu stvorili preduslovi, a svakako bez pomoći lokalne samouprave to ne bi bilo moguće“, istakao je on.

Nikica Purlija se osvrnula na završni račun.

„Dostavljen je u propisanoj formi i sadržaju, terminski na način koji može svima da postane uzor i biti primjer domaćinskog poslovanja. Evidentno je da su primici u odnosu na prethodnu godinu, i u odnosu na planirano, veći, što samo po sebi predstavlja impresivan rezultat i oslikava ozbiljnost u planiranju i kolekciji prihoda. Iscrpan je i detaljan, obrazložen i želim da pohvalim obrađivače ovog materijala i predlažem da se usvoji“, procjena je Purlije.

Purlija je dala i podršku za dalju izgradnju parkova i igrališta.

„Svaki euro koji je uložen u park je i te kako opravdan. Mjesto gdje će, pored djece, boraviti i roditelji, pravac je koji treba da bude prikaz onoga kako treba živjeti i kako treba održati mir i stabilnost u ovom gradu. Do sada smo to uspjeli i ne sumnjam da ćemo i nastaviti u tom pravcu“, istakla je Purlija.

Omer Vukić je kazao da je izvještaj dat sa dosta podataka, te da je taksativno nabrojano sve što je rađeno.

„Zapao mi je za oko Sekretarijat za investicije i po njemu ima dosta neriješenih predmeta. Imate preko 1.300 nezavršenih predmeta i to bi trebalo drugačije da se koncipira. Moram da pohvalim završni račun i što je na strani primitaka porez na nepokretnost koji je ostvaren na iznos od 9,5 miliona eura. Ovo je po prvi put u ovoj opštini da smo mi za stavku koja se uglavnom kretala između pet i šest miliona, sad znatno uvećali ovaj prihod i na tome zaista čestitam“, kazao je Vukić.

Vukić je naglasio da Opština nikada od sportskih klubova nije dobila nijedan izvještaj i da smatra da bi trebali da imaju finansijski izvještaj o utrošku sredsatva, jer je riječ o pola miliona eura. Tražio je i objašnjenje kako da se nađe način za dug državi od 13 miliona eura i da se objasni šta je bilo sa projektima koji su vezani za Mrkojeviće, prvenstveno put.

XXIII sjednica SO Bar: Usvojen Izvještaj o radu predsjednika Opštine i Budžet Opštine Bar za proteklu godinu (2)
Odbornik Ljubomir Vukoslavčević osvrnuo se na dio infrastrukturnih projekata, koji su u Baru realizovani u protekloj godini, poput ulica u naselju Ilino, šetališta u Sutomoru, kaldrme u Starom Baru i u vezi sa tim postavio pitanja da li Opština ima garanciju kvaliteta i da li postoji procedura za prijem završenih radova.

Kao neprimjerenu, ukazao je na upotrebu automobila po pločama tek urađenog šetališta, te ugaslo zelenilo i ukrasno bilje. Vukoslavčević je govorio i o devastaciji Crvene plaže, te upitao da li se radovi na tom području realizuju po utvrđenoj planskoj dokumentaciji.

Nezavisni odbornik Osman Đokić je uz pohvalu angažovanosti predsjednika opštine i nedavno završene projekte sutomorskog šetališta, starobarske kaldrme, dječjih igrališta, podrške poljoprivrednicima i ženskom preduzetništvu, istakao neophodnost izgradnje prilaznica gradu, nadvožnjaka u Virpazaru, valorizaciju bunara Ostrosa. On je kao neisplativu i neodrživu naveo namjeru izgradnje olimpijskog bazena.

Dr Miroslav Knežević je istakao da su svi glavni projekti ispoštovani, a budžetska sredstva ravnomjerno raspoređivana, te potencirao potrebu izgradnje dječjeg igrališta u Šušanju, a kao posebnu tačku za sjednicu Skupštine predložio problematiku mladih roditelja, porodilja, naknade za novorođenčad. 

Nakon prvog kruga rasprave o dvije objedinjene tačke dnevnog reda: izvještaja o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za 2021. i završnom računu Budžeta Opštine Bar za proteklu godinu, predsjednik Opštine Dušan Raičević je zahvalio na konstruktivnim diskusijama, koje su se odnosile na više segmenata.

Raičević je pojasnio da je izgradnja i rekonstrukcija dječjih igrališta otpočela prošle godine, te da će se sa tim poslom nastaviti i u buduće, u svim mjesnim zajednicama, a naročito i u Sutomoru. On je kao negativno naveo namjeru da se igralište OŠ “Kekec” ljeti upotrebljava kao parking prostor. “O tome nisam dobio jasnu potvrdu, ali takvim inicijativama bi trebalo stati na put”, kazao je Raičević. Putna infrastruktura u Sutomoru se gradi na osnovu prioriteta koje je odredio Odbor Mjesne zajdenice.

Za zone sa problematičnim vodosnabdijevanjem, Raičević je kazao da se nadao bržem rješavanju te problematike, s obzirom da je projekat podržala Evropska banka za obnovu i razvoj.

Poseban problem predstavlja i obustava sredstava za putni pravac R-29 kroz Mrkojeviće, koja je Vlada Crne Gore iz državnog Budžeta, preusmjerila za dionicu Smokovac-Mateševo-Kolašin.”Ovaj projekat je imao sve uslove za početak realizacije, s obzirom da je Opština regulisala obaveze za eksproprijaciju i uplatila državi 665 000 eura. Novac nije isplaćen vlasnicima, a sredstva za početak izgradnje, kako je odlučeno na sjednici Vlade, sada nije moguće dobiti.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je kazao da opština preduzeću Možura ne duguje ni jedan jedini cent, te da će uvijek podržati tuđe biznise, ako to podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik je informisan da je za Crvenu plažu Komunalna policija donijela nalog o rušenju i da je riječ o divljoj gradnji. S druge strane, vlasnik zemljišta tvrdi da je u pitanju izgradnja potpornih zidova, zbog erozije zemljišta.

“Vjerujem da će građani podržati otvorenu i iskrenu politiku koju vodi ova opština. Volio bih da su zakonska rješenja takva da možemo biti i ekspeditivniji, ali treba imati u vidu da smo jedina opština koja ima i dvije posebne zone: jedna Morsko dobro, a druga Nacionalni parkovi i da ta područja nisu u našim ingerencijama”. 

Sekretar Sekretarijata za finansije Ivana Backović potom je odbornicima kratko pojasnila naplatu koncesionih naknada od Luke Bar, a sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje Vido Dabanović pojasnio je gdje je u završnom računu Budžeta evidentirana naplata naknada od investitora.

“Program uređenja prostora donosi se svake godine. To je sveobuhvatan dokument u kojem učestvuje Opština Bar sa ostalim subjektima”, rekao je Dabanović uz napomenu da zakon podrazumijeva izvještaj Nadzornog organa o kvalitetu izvedenih radova, kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

U drugom krugu rasprave objedinjene sa dvije tačke dnevnog reda, diskutovali su odbornici Miloš Fuštić, Miloš Šušter, Dragan Vojvodić, Osman Đokić, Momčilo Leković i Branka Nikezić.

Odbornik Fuštić je zbog građana pitao ko su investitori, jer je želio da se to čuje, kako bi se znalo da li su validni, da li je važno ko aplicira i da li su im neophodne garancije.

Miloš Šušter smatra da je revizor morao biti prisutan i da je obavezan da prisustvuje sjednici SO, ako se pozove. Za odluku o izgradnji bazena potrebno je uraditi projektnu dokumentaciju i studiju izvodljivosti, pa tek onda reći da li je isplativ.

Odbornik Dragan Vojvodić smatra da od izgradnje bazena ne bi trebalo odustajati, te da nema političke partije u Baru, koja ga u svojim programima nije markirala. 

Odbornik Đokić je kazao da su Baru potrebnije uređena autobuska stanica, željeznička stanica, ili javni prevoz, te da treba odrediti prioritete.

Odbornik Momčilo Leković se nije složio sa konstatacijom Đokića i smatra da bi, uz privatno partnerstvo, bazen sam sebe isplatio. “Završni račun Budžeta nije ništa drugačiji od onih iz ranijih izbornih godina. Ovo je izborni Budžet”. Kazao je Leković.

Odbornica Branka Nikezić je izrazila zadovoljstvo kako su ove dvije tačke dnevnog reda realizovane. “Ovaj grad je u poslednje dvije godine dobio na ljepoti i panorami. Moramo biti presrećni. Ovaj grad je još uvijek DPS-ov i mora biti i dalje. Budite jednom iskreni i kažite da je lijepo nešto što jeste lijepo. Poptuno smo rasterećeni i zato ćemo danas dići ruke i glasati za ovaj materijal, jer ovaj grad cvjeta zahvaljujući tome što ga vodi partija DPS sa svojim koalicionim partnerima”, kazala je Nikezić.

Na riječi odbornice Nikezić reagovao je odbornik Momčilo Leković koji je kazao da što se tiče toga da li će Bar od oktobra i dalje biti DPS-grad- Bar ne treba da bude grad nijedne partije, već grad svih građana Bara, a to ste upravo mogli potvrditi izglasavanjem naknade za novorođenčad”.

Na riječi Branke Nikezić reagovao je i odbornik Osman Đokić koji je istakao da ovo nije grad DPS-a, već nas, naših predaka i naših potomaka.

Objedinjenu raspravu o radu predsejdnika opštine i organa lokalne uprave i Budžetu opštine Bar, zaokružio je predsjednik Dušan Raičević koji je još jednom istakao problematiku puta R29 i upitao zbog čega su baš za ovu dionicu obustavljena sredstva. 

Raičević je na kraju pojasnio i da je motiv za uređenje glavnog Gradskog trga u Baru bila nejasna percepcija o tome šta taj prostor sve obuhvata. On je saopštio da cijeli taj prostor, uz prostor gdje je sunčani sat, pripada parceli koja je u privatnom vlasništvu. Nastojimo iznaći način da se sa privatnog, te parcele prebace na opštinsko, ili vlasništvo države. Razgovaramo o tome, ali razgovori ne idu u dobrom pravcu”, kazao je Raičević.

On je obraćanje odbornicia završio stihom iz pjesme “Nije umrijeti grijeh” Dina Merlina. “Nije umrijeti grijeh, e pa nije grijeh ni umrijeti za Bar”, kazao je Raičević.

Izvještaj o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave, nakon dva kruga rasprave, usvojen je sa 21 glasom “za” i 3 “protiv”. Za završni račun Budžeta opštine glasao je 21 odbornik, a četiri su bila protiv.

Na kraju današnjeg rada, predsjednica SO Bar Milena Božović, nastavak sjednice zakazala je za sjutra u 10 sati.

Izvor: Barinfo / DARIJA JELIĆ , MILA VUKOSAVOVIĆ

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar