Arhiv: ''VAZDA VI SOFRA PUNA BILA''

sofra 

(Stara barska narodna izreka kojom je gost, završavajući jelo, blagosiljao domaćina i njegovo gostoprimstvo).

Skoro će dvadeset godina od izdanja knjige ”Tradicionalna barska kuhinja” autora Sulje Mustafića, Milana Vujovića i Anta Bakovića.

Da se podsjetimo šta su u uvodu knjige napisali Autori.

Namjera nam je da kroz knjigu ''Tradicionalna barska kuhinja'', slikom i riječju, upoznamo i onaj dio etnografskog nasljeđa Bara, koji se možda i najbolje ogleda kroz jelovnik. Barska šarolikost, različiti uticaji, vjetrovi koji su duvali i sa Mediterana i sa Orijenta, kroz ljuti podrumijski krš i pitomi maslinjak, kroz goru koštanja oko Skadarskog Blata, ostavili su traga i dodali makar po jednu đakoniju na tu barsku trpezu.
Nije nam namjera da se bavimo komparativnim kulinarstvom - želimo samo da javnosti prezentujemo šta se sve, makar u posljednjih stotinu godina, u Baru, pripremalo i nalazilo na sofri i trpezi. Želimo da, prije nego što ih prekrije prašina zaborava, javnosti pokažemo starinska jela, koja danas malo ko ili gotovo niko ne sprema, da ukažemo da ono što se zove tradicionalna kuhinja jednog kraja ili podneblja postoji ovdje u Baru, možda još više i još bogatije nego u drugim sredinama u Crnoj Gori.
Pod uticajem različitih trendova, originalna obilježja jedne kulinarske tradicije se, logično, gube i polako nestaju; barske trpeze su sve punije đakonija, koje nijesu nasljeđe ovoga kraja. Ne treba, naravno, žaliti zbog toga - u svemu se, a u kuhinji najbolje, ogleda mogućnost izbora. Ali, da li smo dovoljno upoznati sa svojim nasljeđem, pa da imeđu njega i novoga biramo? Naše je mišljenje da veoma malo znamo o tome šta je tradicionalna barska kuhinja. I, upravo, to je prevashodno razlog nastanka ove studije.
Ovo je knjiga za svaku kuću, za svaki ugostiteljski objekat. Hoćemo, iako to zvuči neskromno, da podučimo one koji ne znaju i da podsjetimo one koji su zaboravili, kakve sve lijepe tradicije i tekovine čuva barska kotlina. Jer, imamo čime da se zorimo pred svijetom. Naravno, mnoga jela su postala barska, iako su stigla iz bliže i dalje okoline, iz jednostavnog razloga što su decenijama na trpezi ovdašnjih domaćina.
Zahvaljujemo se svima koji su dopustili da zavirimo u njihovu porodičnu intimu. Uprkos ovim teškim i siromašnim vremenima, svuda smo, prije svega, ljudski dočekani i ugošćeni i svi su pokazali veliki trud i razumijevanje da nam pomognu i za nas pripreme nešto iz svojih porodičnih jelovnika.
Od Virpazara do Ostrosa, gdje god smo pokucali, naišli smo na otvorena vrata, i otvoreno srce, a ono čega je bilo u kući, bilo je i pred nama. Nesebično su ti ljudi otkrivali tajnu pripreme starinskih jela. Od sokaka Starog Bara i Podgrada, preko Zaljeva pitomoga, prisojne Dobre Vode i Mrkojevića, Gorane i Kameničkog mosta, na jednoj, lijepih Zubaca i visokih Tuđemila i Mikulića, Spiča i Brce, na drugoj strani, kao i s one druge strane Rumije, od Crmnice i Virpazara, preko Šestana i Krajine do Ostrosa, svugdje smo bili toplo i s uvažavanjem dočekani i ispraćeni.
Autori

Foto: arhivski snimak sa jedne od posjeta vrijednim domaćinima  

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar