Zašto veslački klub treba Baru?

proba

Piše: Ante Baković

Veslanje je kao dio života svakog pomorca u prošlosti bila nužna potreba. Onaj ko je bio povezan s morem, nije mogao ni zamisliti život bez vesala, zavisio je o njima jer su mu bila jedni način dolaska do obale, broda ili odlaska na pučinu. Kako bi nastavili i održali tradiciju veslanja, pokrenutu u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Baru, veslački klub Mornar je dobio kutere na korišćenje sa ciljem okupiti školsku i studentsku omladinu i pružiti joj mogućnost da se bavi veslanjem, doprineti većoj motivisanost za bavljenje sportom, ali i poboljšanju pomorskih umjeća.

vesllaa 3
Mornar je tada imao ekipu punu entuzijazma da se veslanje afirmiše u Baru i bude prepoznatljivo kao sportska disciplina.
Kako je stvoren JK Mornar?
JK Mornar sekcija veslača proistekla je iz Srednje poljoprivredna škole u Baru sa smerovima za pomorstvo koja je utemeljila veslanje u okviru školskih programa praktične nastave. Dogovorom sa upravom škole, veslanje kao sport učenika u slobodnom vremenu, preuzeo je JK Mornar sa ekipom profesora entuzijasta koji su svoje vrijeme kao i veslači posvetili ovom sportu,/ uz dozvolu uprave škole./

 

vesllaa 2

Tri godine stvarali smo tim i organizirali u Barskom akvatoriju veslačke regate u veslanju kuterima (čamcima) sa prijateljima, i učestvovali na takmičenjima u regionu , sve dok je bilo podrške Uprave škole koja nam je omogućavala korišćenje školskih kutera - uz našu obavezu njihovog održavanja i servisiranja. Školi smo poklonili 16 novih vesala od 4.oom, kao nešto što je potrošno u veslanju i naš doprinos zbog korišćenja kutera.

vesllaa 4

U momentu kada je bilo, skoro izvjesno, da će nas Opština podržati na godišnjem nivou , škola je otkazala Mornaru korišćenje kutera, iz njima znanih razloga.

Bez kutera, podrška Opštine nije imala smisla.
Dugo smo tragali za nabavkom kutera, a bio nam je na dohvat ruke. Darovala nam ga je Marina u zapuštenom stanju, gola školjka, oštećene plastike. Obnovili smo smo ga. Mornar sada ima sredjen klupski kuter za takmičenja, ima zainteresovane takmičare, ali se u medjuvremenu ekipa koja je mogla nositi teret organizacije kluba rasula iz raznoraznih razloga. Sada se stvaraju uslovi da se formira Uprava i ekipa koja će nastaviti prenositi slavu barskih veslača. Novi Zakon o sportu predvideo je mnogo obaveza sportskim klubovima. Treba ih ispuniti, ili “radom na svoju ruku” ponijeti ličnu odgovornost za neki nemio dogadjaj i sankcije-kazne nepoštovanja Zakona o sportu.

vesllaa 1


Donacijskim sredjivanjem dva školska kutera, koje je u toku, od strane kalafatske radionice Bokovac, sve pod stručnim vodjstvom kapetana Mićunovića, profesora u pomorskoj školi , koji je nesporno lider i pokretač veslanja u Baru, veselimo se obnovi veslanja u Baru, uz poruku donosiocima odluka: „more je resurs kojeg lokalna zajednica treba iskoristiti u svim njegovim segmentima koje pruža“.

Foto: arhiva kluba & MCP

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar