Luka Bar učesnik u projektu EFINTIS

Bari photo 

Predstavnici “Luka Bar” AD su 02.03.2023.g. učestvovali na završnoj konferenciji projekta EFINTIS.

Konferencija je održana u prostorijama Južne jadranske lučke uprave u Bariju. Konferenciju su pozdravnim riječima otvorili Ugo Patroni Griffi, predsjednik Južne jadranske lučke uprave, Darko Pekić, predsjednik Odbora direktora “Luka Bar” AD i Vito Antonio Antonacci, direktor Odsjeka za mobilnost regije Pulja. O samom projektu i razvoju novih ICT aplikacija u lučkim informacionim sistemima su govorili predstavnici 4 luke (Bari, Bar, Drač i Termoli) a Insitut iz Tirane je predstavio studiju razvoja pripremljenu u okviru projekta.
Pilot projekat “Luka Bar” AD u projektu EFINTIS je vezan za pripremu integracija lučkog informacionog sistema (Port Community System – PCS) sa Jedinstvenim nacionalnim prozorom u pomorstvu (“National Maritime Single Window”), Informacionim sistemom Carine kao i neophodna poboljšanja do sada razvijenih modula u cilju bezpapirnog poslovanja u lučkoj zajednici. PCS informacioni sistem predstavlja elektronsku platformu u cilju povezivanja različitih informacionih sistema različitih organizacija i subjekata u lučkom poslovanju. Ovim sistemom je omogućena inteligentna i sigurna razmjena informacija između svih članova lučke zajednice, javnog i privatnog sektora sa ciljem poboljšanja konkurentnosti same lučke zajednice. Upotrebom PCS informacionog sistema dolazi do optimizacije, upravljanja i automatizacije lučkih i logističkih procesa jedinstvenim unosom podataka. Ključni pokretač uspostavljanja PCS-a je, sa jedne strane, bila potreba za standardizovanom komunikacijskom platformom kojom bi se unaprijedio sistem u smislu preciznosti, pouzdanosti i troška ali i potreba za povećanjem konkurentnosti luke i praćenjem trendova u pomorskoj zajednici.
Konferenciji su prisustvovali i gosti iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata Interreg IPA prekograničnog programa za Italiju, Albaniju i Crnu Goru (Bari), Transportne zajednice (Beograd), RSOE (Budimpešta), Lučke uprave istočnog Jadranskog mora (Trst) i ASSET (Bari) koji su predstavili buduće programe saradnje i neke od svojih projekata iz pomenutih oblasti.
„Luka Bar“ A.D. je vodeći partner projekta EFINTIS (Enhancing eFficiency of the INTermodal transport flows by Improved ict Systems), finansiranog od strane Interreg IPA prekograničnog programa za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, čiji je ukupan budžet 1.075.500,00 € od čega je kofinansiranje EU 914.175 € (85%). Partneri na ovom projektu, osim „Luka Bar“ A.D., su Albanski institut za transport (AL), Južna jadranska lučka uprava – Bari (IT), Lučka uprava Drač (AL) i Agencija Autonomna agencija za ugostiteljstvo i turizam Termoli (IT).

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar