Uspješno okončano traganja za nestalim plovilom iz Sutomora

upsull ak

UPSUL: Bilo je to i svojevrsno testiranje SAR kapaciteta

U popodnevnim časovima Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio informaciju da se predhodne noći pod uticajem jakog sjevernog vjetra u Sutomorskom zalivu otkinuo gliser dužine 7 metara, sa unutrašnjim motorem , koji je predstavljao opasnost za učesnike u pomorskom saobraćaju.

Odmah se pristupilo traganju putem radarskog sistema glisera koji se nije kretao te ga je bilo teško locirati. Formirana je SECURITE poruka za sve plovne objekte da obrate maksimalnu pažnju i ukoliko uoče izgubljeno plovilo odmah obavjeste Pomorsko operativni centar. Uz koordinaciju UPSUL sa svim službama Mornaricom Vojske Crne Gore, Sektora granične policije i Lučke kapetanije Bar, došlo se na ideju angažovanja helihoptera FRONTEX-a, koji se uputio iz Barija (Italija) u Crnu Goru kako bi učestvovao u traganju za plovilom.

U isto vrijeme nekoliko plovnih objekata koji su dolazili ili odlazili iz Crne Gore su kontaktirani od strane Pomorsko operativnog centra da nas svom putu podignu budnost, koja je rezultirala da jahta ''LA LA LAND'' koja je došla iz pravca Otrantskih vrata , uoči narandžasto bijeli gliser na nekih 9 nautičkih milja od Bara, gdje se odmah uputio i helihopter FRONTEX -a i potvrdio da se radi o izgubljenom gliseru, a spasilački čamac SAR-1 se uputio ka poziciji i zajedno sa vlasnikom plovila na spostveni pogon krenuli ka Baru.

Ovom prilikom je uspješno testiran SAR sistem u cilju traganja za nestalim plovnim objektom, te upotrebe radarskih sistema, angažovanje plovila u prolazu koja su dužna učestvovati po nalogu pomorskih vlasti i medjunarodne pomoći u smislu observacije morske površine - saopštio je Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja u UPSUL-u

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar