Pod Rumijom: Kafa & šerbet

džezvva 

Tradicija duga četiri vijeka.

Nema sačuvanih zapisa o tome kada je i otkuda kafa stigla u Bar.
Pretpostavlja se da je došla zajedno sa Turcima, krajem 16. ili početkom 17. vijeka. Uglavnom, postoji dosta zapisa, ali i usmenih tragova (u jeziku, pričama, dosjetkama, anegdotama) da je kult pijenja kafe veoma brzo uspostavljen. Tim prije što u Baru, koji je bio pod turskom vladavinom, naročito u njegovom urbanom dijelu, veoma malo ili nimalo, nijesu bili zastupljeni alkoholni napici. Svako okupljanje podrazumjevalo je pijenje kafe ili šerbeta.
Šerbet se spravljao veoma jednostavno. U džezvu sa vrelom vodom stavi se malo šećera (štedjelo se i na tome) i pusti se da proključa. Potom se sipa u fildžan ili čikaru (prvo je šoljica bez drške, a drugo sa drškom) i tako se služi.
Šerbet se obično pravio za žene ili djecu, kao i za muškarce koji nijesu pili kafu.
Žene i djeca su bili prisiljeni da piju šerbet jer, naprosto, nije bilo kafe za sve, a prednost su imali muškarci.
Kafa ili kako se u većini barskih sela naziva ''kava'' (sa dugim a) pila se u svim prigodama. Na svadbama, sahranama, vjerskim skupovima, mobama, prilikom susreta u Pjaci. U svakodnevnoj komunikaciji među starijim ljudima koji bi se sreli u barskoj Pjaci korisitilo se: ''Hoćemo li u kavu?'' (ovdje se izraz ''kava''koristi za kafanu, jer se podrazumjevalo da se ništa drugo tamo ne može piti). Na sahranama se isključivo služila kafa, a na svadbama kafa, šerbet i šurup-sok od nekog od domaćih sirupa).
Da je kafa bila glavno piće na svadbama govori nam i fraza koja se korisiti i dan-danas u nekim muslimanskim selima oko Bara - ''popila se kava''.
Njom se označava ozvaničenje vjeridbe. Bio je to dan kada se očevi i najbliža muška rodbina dvoje zaručenih (naravno, bez njih) nađu u starobarskoj pjaci i objelodane sklopljeni dogovor o vjeridbi. Govorilo se ''Dala se riječ, u petak se pije kava u Stari Bar''.
Takođe, za one ljude koji nisu mogli da prisustvuju nečijoj svadbi ili sahrani, ili pak svečanosti povodom rođenja djeteta, sunećenja i u drugim prigodama, važio je običaj da naknadno pođu u tu porodicu i ''popiju kavu'' čime bi ispunili svoju svečanu obavezu, ili u slučaju sahrane izrazili pijetet prema umrlome. Običaj je bio i da se, ukoliko se čestita rođenje ili sunećenje djeteta, pod fildžan (šoljicu od kafe) stavi novac.
Kafa se, za domaćinstvo, kupovala zelena odnosno neprigana (nepržena).Pržila se na ognjištu, u dolapu (pržunu) specijalno kupljenom za tu namjenu.Nakon prženja mljela se u mlinu (koji se uglavnom kupovao u Istanbulu, pa otud odomaćeni naziv za mlin - degermen). Samljevena kafa se potom stavljala u džezve i naravno, po ukusu kuvala (ili varila), a ponegdje se korisiti i izraz ''pekla''. Pečenje ili varenje kave, obavljalo se na ognjištu i to na žaru, pa je zato imala poseban ukus.
U siromašnijim porodicama, a u kriznim vremenima i u bogatijim, zbog uštede, kafa se miješala sa, takođe u dolapu, ispečenim graškom i tako se mljela.

trad bar kuhinja
Iz knjige Tradiconalna barska kuhinja /izdanje 2006g./

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar