Arhiv: Zub vremena i ranije je oštetio Staru maslinu!

zub vremena oborio trecinu masline

Državna firma bila nezainteresovana za njeno održavanje.

Sveopšte urušavanje postulata normalnog funkcionisanja društva odrazilo se i na sveto drvo. Kompanija „Primorka“, u golemim finansijskim problemima, nije odvajala sredstva za održavanje Stare masline.
Početkom septembra 2004. godine, gotovo trećina stabla se odlomila i pala.
"Iz Zavoda za suptropske kulture su objasnili da “nije bilo novog porasta iz dijela oštećenog debla, nije ni bilo čvrste veze sa podlogom, pa se prirodni proces truljenja permanentno dešavao. Kao posljedica takvog ponašanja, te fizičkog pritiska, došlo je do pomjeranja jedne trećine najstarijeg dijela stabla, koje je u ranijim požarima oštećeno”.
U Izvještaju ZSSK se dalje navodi da se mora naći trajniji način zaštite i fiksiranja ovog dijela debla ponovno na svoje mjesto, kako bi se zadržao izgled i forma biljke kakva je nekad bila. Zbog nedostatka sredstava, od tog restauratorskog rješenja nije bilo ništa, pa je odlomljeni dio postao samo jedan od eksponata Zavičajnog muzeja.

Izvor: "Bar s druge strane ogledala" autora Željka Milovića
Da podsjetimo, malo ko zna da je Opština "teškom mukom" otkupila stablo od Primorke, kako ne bi ušlo u stečajnu masu. Da nije toga bilo, Maslina bi bila danas bila privatna, a vjerovatno i prostor na kome se nalazi.
Foto by Anto: Odlomljeni komad Stare masline

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar